Screenshot van het derde debat
Screenshot van het derde debat

Trumps eerste ‘succesvolle’ debat

Vannacht heeft het laatste debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump plaatsgevonden. Van de drie debatten, was dit debat het meest inhoudelijke. Opmerkelijk genoeg heeft Trump het veel beter gedaan dan verwacht.

Als een vraag wordt gesteld, dan geef je een antwoord. Als dat antwoord vervolgens weinig toevoegt of zelfs over iets heel anders gaat, maakt dan het weinig uit. Dat is hoe politici pijnlijke onderwerpen ontwijken en dat heeft Donald Trump duidelijk geleerd sinds de vorige debatten, want van het debat van vannacht heeft hij bijna geheel met composure (zelfbeheersing) doorgemaakt, zoals na te lezen is op onze liveblog. Trump onderbrak Clinton haast niet en hij bleef rustig praten zonder rare geluiden te laten horen, zoals zijn gesnuif of diepe ademhalingen waar men vorige keren na afloop van de debatten over viel.

Zelfbeheersing

Met zijn zelfbeheersing kon Donald Trump daadwerkelijk standpunten innemen, over het wapenbezit, abortus en hij wist zelfs zijn uitspraken over dat de verkiezingen rigged (dat ze van tevoren beïnvloed en bepaald) zijn, enigszins te verdedigen. Maar te veel applaus verdiend hij ook niet, want hij heeft een aantal uitspraken gedaan die toch heel gevoelig liggen bij het Amerikaanse kiezerspubliek.

Het meest controversiële dat Trump zei is dat hij niet wilde toezeggen dat hij de verkiezingsuitslag zou accepteren. Als er iets is waar Amerikanen trots op zijn, is op de democratische aard van Amerika. Ze dragen democratie uit en brengen het naar hun mening zelfs naar andere landen (denk aan Irak bijvoorbeeld). Zijn campagneslogan, making America great again, en dat grijpt geheel terug op dat trotse sentiment.

Vrouwen en latino’s beledigen

Een andere opmerking, waarbij hij zichzelf nutteloos verlies, was toen hij richting het einde Clinton onderbrak om haar ‘such a nasty woman’ (zo’n vervelende vrouw) te noemen. Het was niet nodig, het was niet eens duidelijk waar het een reactie op was, het was gewoon puur een onbeheerste uitlating. En het was een hele ongelukkige uitlating, want niet alleen laat het zien dat Trump moeite heeft om zich voor langer dan een uur te concentreren en gedragen, maar ook benadrukt het nog even zijn houding naar vrouwen, iets waar hij de afgelopen weken behoorlijk voor onder vuur ligt.

Desalniettemin, Trump heeft het gegeven zijn huidige positie in de peilingen en zijn gedrag in de vorige debatten, daadwerkelijk beter gedaan dan verwacht. Toch heeft hij tussendoor wel even Latino’s gestigmatiseerd, door tijdens zijn voorstellen voor immigratie het te spreken over ‘bad hombres’, maar dat is een geluid dat hij geaccepteerd heeft gemaakt en dat daardoor helaas ondergeschikt zal zijn aan zijn ontwijking over de verkiezingsuitslag. Daardoor was het des te meer opvallender dat hij bij het afsluitende verklaring niet zich niet op zijn publiek richtte, maar van de gelegenheid gebruik maakte om te beweren dat hij meer voor Afrikaanse-Amerikanen en Latino’s zou doen dan Clinton ooit zou kunnen doen. De vraag is of dat ook nog maar iemand zou overtuigen.

Clinton kon niet verliezen?

Al met al, heeft Trump het goed gedaan voor zijn doen. Een paar weken geleden zou dat genoeg voor hem zijn geweest, maar waarschijnlijk komt zijn inspanning te laat. Hij heeft de afgelopen weken zich heel veel moeten verdedigen, daalde desondanks behoorlijk in de peilingen en verbruikte daarbij vermoedelijk het geduld van de Amerikaanse kiezers. Misschien kon Trump daardoor van tevoren dit debat al niet meer winnen.

Trump was beter in dit debat dan in zijn vorige debatten. Clinton had duidelijk meer moeite om Trump uit te lokken, deed een aantal pogingen die zelfs kansloos waren, maar kon dat doen terwijl ze wel inhoudelijk kon blijven over de onderwerpen. Zo herhaalde ze veel van de klappen die ze eerder had gegeven, daar behaalde ze minder resultaat mee, Trump reageerde er amper op. Die tijd had ze misschien beter kunnen gebruiken om meer op de door haar nog niet bereikte kiezers. Bovendien was ze op sommige onderwerpen minder sterk dan verwacht, maar ze kon zich gelukkig verbergen achter de aandacht voor hoe Trump het doet.

Voor Clinton lijkt composure op dat soort momenten gelijk te zijn aan stil blijven, dat is het niet, maar misschien was het voornamelijk haar keuze om het op veilig te spelen. Dat kan gevaarlijk zijn, aangezien er nog 19 dagen zijn tot de verkiezingen plaatsvinden – er kan nog steeds van alles gebeuren, want alhoewel het niet waarschijnlijk is, kan Trump nog steeds winnen.

Volgens de peilingen over het debat is Clinton voor de derde keer op rij de winnaar van het debat. Opvallend genoeg, zijn de kiezers over de belangrijkere onderwerpen bijna gelijk verdeeld over de kandidaten, maar slechts op basis van hun gedrag in het debat heeft ze gewonnen. Het is misschien niet haar mooiste of beste overwinning, of zelfs maar door haar eigen toedoen, maar een overwinning desalniettemin met dank aan Trump.

Over Sharon Hagenbeek 36 Artikelen
Sharon Hagenbeek heeft Literatuurwetenschappen en Filosofie gestudeerd en schrijft over die onderwerpen voor diverse media. Daarnaast is ze momenteel bezig met het haar PhD-onderzoek naar Animality in het werk van Nietzsche en Foucault.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*