Foto: Android Arts, door Niklas Jansson, via Wikipedia.org
Religie

De onmogelijke spagaat van pastafari’s

De kerk van het Vliegend Spaghettimonster wil aan de ene kant religie bekritiseren en ironiseren; aan de andere kant is de beweging te pretentieus, te ernstig en te fanatiek om die houding vol te houden. Roel Weerheijm schrijft over de onmogelijkheid van het pastafarisme / pastafarianisme.

"Dear Friend, Nervous people are unbearable, and that's why you must forgive me." —letter from Claude Debussy to Louis Laloy, 8 March 1907. Arbie Orenstein, A Ravel Reader. Photo by Ronnie Pitman, via Flickr.
Cultuur

De volwording van de Franse klassieke muziek

Frankrijk, al vele eeuwen één van de belangrijkste landen in Europa, speelt in de klassieke muziek lange tijd een marginale rol. Roel Weerheijm duikt in het verleden om te ontdekken wat hier de achterliggende redenen van zijn. Daarbij vergelijkt hij de muziekgeschiedenis van Frankrijk met die van de grote muzieklanden. In dit derde deel komt de beroemde Franse muziektraditie tot volle bloei.

10 Francs Berlioz
Cultuur

Internationale status voor de Franse klassieke muziek

Frankrijk, al vele eeuwen één van de belangrijkste landen in Europa, speelt in de klassieke muziek lange tijd een marginale rol. Roel Weerheijm duikt in het verleden om te ontdekken wat hier de achterliggende redenen van zijn. Daarbij vergelijkt hij de muziekgeschiedenis van Frankrijk met die van de grote muzieklanden. In deel 2 de opbouw van de internationaal beroemde Franse klassieke muziektraditie.

31. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, door Sevda Cenap And Müzik Vakfı, via Flickr.
Cultuur

Hedendaagse Klassieke Muziek

Vanaf haar begin tot aan de twintigste eeuw is de klassieke muziek ontwikkeld van een vermaak tot een kunst met intrinsieke waarden. Ze vond haar publiek en dat haar steunde en zo is ze zelfstandig geworden. Is ze daarna ontspoord? In antwoord op die vraag beschouwt Roel Weerheijm in dit artikel de klassieke muziek van de twintigste eeuw.

July 27 2012 - Olympics Games Opening, Daniel Barenboim conducts Beethoven's 9th symphony at the Royal Albert Hall. Door Mark Hillary, via Flickr.
Cultuur

Moderne klassieke muziek

Nadat de klassieke muziek toegang had gekregen tot het grotere publiek, bereikte zij nieuwe hoogtes in populariteit en in haar ontwikkeling: de moderne klassieke muziek ontstond. In dit artikel bekijkt Roel Weerheijm de muzikale geschiedenis van de negentiende eeuw.

Busking. / Música en la calle, door Simon Harrod, via Flickr.
Cultuur

De bloeitijd van de klassieke muziek

Klassieke muziek heeft een vrij klein, maar toegewijd publiek. Veel mensen luisteren er graag naar, maar zouden zich niet zo snel ‘klassieke muziekliefhebber’ noemen. Toch heeft veel klassieke muziek een vaste plaats in de maatschappij veroverd. Hoe heeft klassieke muziek de weg naar het publiek gevonden? Voor een antwoord op die vraag moeten we terug de tijd in. De idealen van de Verlichting hebben hierbij namelijk een grote rol gespeeld. In dit artikel belicht Roel Weerheijm de muzikale geschiedenis tot de Napoleontische oorlogen.