Hillary Clinton banner, Philadelphia DNC 2016, door Denise Tejada/Youth Radio, via Flickr.
Hillary Clinton banner, Philadelphia DNC 2016, door Denise Tejada/Youth Radio, via Flickr.

Kloppen op deuren in Philadelphia

Onze Amerika-deskundige, Ivo van Spronsen, is momenteel in de Verenigde Staten om te helpen bij de laatste loodjes van de Clinton-campagne. Een verslag van de straten waar de strijd om het Amerikaanse presidentschap wordt beslecht.

Nu de strijd tussen Clinton en Trump de laatste dagen voor verkiezingsdag toch nog heel spannend lijkt te worden, is op de juiste wijze campagnevoeren van groot belang. Hier in Philadelphia, zetten de Democraten daarom een klein leger aan vrijwilligers in om de kiezer straks naar de stembus te krijgen. Samen met vrijwilligers van het Clinton-campagneteam trok ik er op uit om op deuren te kloppen.

Sommige Democratische kiezers twijfelen namelijk of ze deze verkiezing wel zullen stemmen. Zij zijn moe van alle schandalen en van de veel te lange campagne (bijna achttien maanden sinds de eerste kandidaten zich presenteerden voor de voorverkiezingen). Het e-mailschandaal van Clinton werkt door op het enthousiasme van sommigen om te gaan stemmen.

Komt het gesprek op Trump dan stijgt het enthousiasme om 8 november te gaan stemmen duidelijk. Voor de kiezers van de wijken in Zuid-Philadelphia is Trump namelijk geen alternatief. De veelal lagere middenklasse en werkende klasse van deze wijken weten dat ze van de Republikeinen niets te verwachten hebben.

Voor de opkomst op dinsdag (vroegstemmen kan in Pennsylvania alleen per post) is langs alle potentiële kiezers gaan essentieel. Met een klembord en lijsten met adressen waar Democraten zouden moeten wonen wordt straat na straat afgestruind. Op nummers 2511 en 2517 wonen Democraten of twijfelaars, dus daar wordt geklopt op de deur. De tussenliggende huizen staan niet op de lijst, dus die slaan we over. Vaak hangt bij hen dan een Trump-poster of ze zijn niet bereid Democratisch te stemmen.

Wat opvalt is de hoge mate van nauwkeurigheid waarmee de lijsten zijn samengesteld en hoe vaak er in de laatste dagen voor de verkiezingen, reeds vrijwilligers zijn langs geweest. Niet thuis betekent namelijk gewoon nog een keer langs. Dat veel kiezers de laatste dagen voor de verkiezingen hun telefoon niet meer beantwoorden of deur open doen is een nare bijkomstigheid. Wat dat betreft kunnen alle Amerikanen niet wachten tot het 9 november is en ze weer met rust worden gelaten.

Wanneer een Hillary-stemmer wel aan de deur komt en zegt te gaan stemmen, dan vragen de vrijwilligers gelijk door. Weet u waar uw stemlokaal is? Heeft u een ritje naar het stembureau toe nodig? Wanneer gaat u stemmen? En wie van uw huisgenoten gaan er ook mee om te stemmen? Eerst wel even checken of dit ook Democraten zijn natuurlijk!

In de door ons bezochte wijken van Philadelphia domineren de Democraten met hun campagne. Flyers van werkelijk alle mogelijke kandidaten hangen aan de deur of zijn in de brievenbus gepropt. Van Trump zie je nauwelijks iets, ook niet in de economisch welvarendere wijken. Hier en daar een straat met Trump deurhangers, maar deze hangen ook aan deuren waar een Hillary-poster achter het raam hangt. De Trump-campagne lijkt in dit deel van Pennsylvania in ieder geval niet op een hele gestructureerde organisatie.

Voor de Democraten is Philadelphia en haar buitenwijken ook van levensbelang. Om de vele Republikeinse kiezers in het landelijke midden van de staat te evenaren, moeten de uitslagen in vooral het stedelijke gebied van Philadelphia spectaculair zijn. De voormalige staalstad Pittsburg in het westen van de staat was vroeger met zijn fabrieksarbeiders en zijn hoge mate van vakbondslidmaatschap een ander Democratisch bastion. Dat is tegenwoordig veel minder het geval. Beide steden en hun buitenwijken zijn de verdedigingsmuur tegen een Republikeinse winst. James Carville, de politiek strateeg van Bill Clinton, omschreef het ooit als volgt: Pennsylvania dat is Pittsburg en Philadelphia met Alabama er tussen. Refererend aan de aartsconservatieve zuidelijke staat waar hij zelf vandaan komt.

Voor Clinton en een Democratische meerderheid in de Senaat is Pennsylvania een must-win staat. Zonder deze staat kan Trump niet winnen en de race die hier uitgevochten wordt tussen de zittende Republikeinse senator Toomey en zijn tegenstrever Katie McGinty, is mogelijk de spannendste in het land.

Dinsdag zullen we zien of de grondtroepen van de Hillary-campagne het verschil hebben gemaakt.

Over Ivo van Spronsen 12 Artikelen
Ivo van Spronsen is Amerikanist, journalist, redacteur en raadslid in Leiden. Geïnteresseerd in geschiedenis, politiek en internationale betrekkingen begon hij zijn internationale avontuur in een conservatief dorp in Ohio. Daar leerde hij de Amerikaanse volksaard beter begrijpen. In 2001 en 2002 verbleef hij een zomer in New York en ondervond aan den lijve wat 9/11 met de stad en de mensen had gedaan. In 2012 voerde hij in Illinois en Iowa campagne voor Obama. Hij maakte in 2016 van dichtbij mee hoe de campagne van Clinton in Pennsylvania niet genoeg kiezers naar de stembus kreeg.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*