Regen

Regen in de woestijn?

Geloof het of niet, er zijn landen die jaloers zijn op onze regenval, zoals de Verenigde Arabische Emiraten die nergens voor wijken om ook regen te krijgen.

De Verenigde Arabische Emiraten staan voornamelijk bekend als een belastingparadijs dat uit het woestijn gerezen is, en hoe! Gigantische gebouwen en extravagante luxe omringt door eindeloze zandduinen, onder een schroeiende zon. Het oogt al snel absurdistisch als je de bouwprojecten bekijkt; van een bewegend gebouw tot eilanden in de vorm van een palm, van een indoor ski-baan (in een gebied dat temperaturen van 50 graden Celsius kent) tot het grootste winkelcentrum ter wereld met daarin een indoor-ijsbaan en een pretpark met achtbaan; en natuurlijk kan ook het grootste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa met zijn 828 meter hoogte, hier niet onvermeld blijven.

Uitzicht vanaf de Burj Khalifa door Adriaan Bloem via Flickr
Uitzicht vanaf de Burj Khalifa door Adriaan Bloem via Flickr

Het is maar een graai uit het unieke landschap van Dubai. Ze weten duidelijk van aanpoten, vragen liever ‘waarom niet?’ en kennen ogenschijnlijk geen grenzen. Zelfs de manier waarop het bekendste emiraat van de VAE, Dubai, omgaat het klimaat, lijkt te bizar voor woorden. In een land waar amper regen valt, is men afhankelijk van de ontzilting van zeewater. Dat is duur! Dus zonder blikken of blozen heeft men de ‘nieuwe’ wetenschap van weermodificatie omarmt.

De meest rechttoe rechtaan oplossing werd gezocht en in werking gesteld; Dubai is zich gaan behelpen door middel van cloud seeding. Dat is een methode waarbij men een vliegtuigje gevuld met chemicaliën haar inhoud laat lossen in een wolk om regen te krijgen. In ene regende het vaker, was de lucht koeler en minder stoffig met woestijnzand, en de vegetatie bloeide op. Het succes leek zonder nadelen en men gaf dan ook graag extra geld uit voor nog meer regen.

Je krijgt wat je zaait

Al snel bleek deze methode voor regenopwekking misschien toch niet perfect. Er kwamen namelijk hevige stormen en er waren zelfs overstromingen in maart dit jaar. Alhoewel er in Dubai officieel geen verband is gelegd tussen de bewerkstelligde weermodificatie en specifieke stormen, is de rekensom wel makkelijk gemaakt. In ieder geval hebben de werkzaamheden geleidt tot het verbreken van alle records voor regen in Dubai.

En zelfs een bescheiden geest kan niet ontkennen dat de extra buien tot schade hebben geleid. De infrastructuur van Dubai is namelijk niet bestand tegen ook maar een klein beetje regen en dan gebeuren er meer verkeersongelukken. Tijdens de meest heftige storm van de afgelopen jaren vonden er ontzettend veel ongevallen plaats, naast alle daken die het door de zware regenval het begaven.

De correlatie tussen de pogingen tot het beïnvloeden van het weer en die zware stormen zelf, is dan misschien niet bevestigd, na die laatste gewelddadige stortbui in maart 2016 (zie de video hierboven voor een impressie van de impact ervan) zijn er geen extreme regenbuien geweest en inmiddels is het er weer gewoon heet en droog. Misschien is men teruggeschrokken van de impact van het cloud seeding. De VAE zou echter de VAE niet zijn, als ze niet zouden terugkomen met een nog meer verbazingwekkend plan: ze gaan een berg bouwen om de natuurlijke vorming van wolken te bevorderen.

De mentaliteit

Zo ver en zo dichtbij… Het lijkt een andere wereld of in ieder geval lijkt de mentaliteit totaal anders dan de Nederlandse. In Nederland waar je beter ‘gewoon kan doen, dan doe je al gek genoeg’, hebben we niet zo veel op met absurde uitspattingen. Hier vinden we het overdreven om te smijten met geld. In Nederland zou er ook weinig sympathie zijn voor regeringsleiders die zich laten leiden door het credo the sky is the limit.

Het lijkt alsof we niets gemeen hebben met die exorbitante Arabieren en toch is dat niet het geval. Één van de hints hiertoe is te vinden in de verontwaardigde reactie van een lokale krant. Ze snappen niet waar de wereld over rept, Holland heeft het idee ook overwogen en ze vermelden er onterecht bij dat we het project vijf jaar geleden hebben afgedaan vanwege budgettaire redenen. Het project in kwestie, Die Berg Komt Er!wordt in de Nederlandse media meermaals afgedaan als ludiek en lijkt momenteel enigszins een stille dood te sterven, maar heeft tenminste geresulteerd in interessant onderzoek.

Als de Emirati inderdaad hun plan door gaan zetten, dan zullen ze alleen al vanwege dat onderzoek een beroep doen op de Nederlandse engineers. Dat zou bovendien niet de eerste keer zijn, veel van de projecten in Dubai zijn gerealiseerd door engineers met in Nederland opgedane kennis. De creatie van de eerder genoemde palmeilanden en de realisatie van die indoor ski-baan zijn daar goede voorbeelden van. Het is niet voor niets dat er in de engineeringswereld een gezegde is dat gaat als volgt: ‘God created the world, but the Dutch created the Netherlands’. Als er een land is die de aandrang tot het veranderen van de natuurlijke omgeving zou moeten begrijpen, dat het idee van maakbaarheid net zo zou moeten kunnen omarmen, dan zijn wij het wel.

Over Sharon Hagenbeek 36 Artikelen
Sharon Hagenbeek heeft Literatuurwetenschappen en Filosofie gestudeerd en schrijft over die onderwerpen voor diverse media. Daarnaast is ze momenteel bezig met het haar PhD-onderzoek naar Animality in het werk van Nietzsche en Foucault.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*