FBI, door Daniel Lobo, via Flickr.
FBI, door Daniel Lobo, via Flickr.

October-surprise: Clintons nimmer verdwijnende e-mails

Sinterklaas komt dit jaar vroeg voor de Republikeinen: met nog elf dagen tot de verkiezingen is het oprakelen van Clintons e-mailaffaire een cadeautje zo lijkt het. Na de zomer leken de e-mails van Clinton verdwenen, maar toen stond de kwestie ineens weer op de voorpagina’s vanwege het onderzoek naar de sexting-affaire van Anthony Weiner.

De voormalige Democratische afgevaardigde Anthony Wiener heeft mogelijk met een minderjarige seksueel getinte gesprekken gehad via een datingapp. Op het eerste gezicht lijkt er geen verband met Hillary Clinton maar Weiner is de ex-man van Huma Abedin, Clintons meest vooraanstaande adviseur. De FBI zag zo vanwege een laptop een mogelijke link met Clinton.

Nu doet de FBI over het algemeen geen mededelingen over lopende zaken. Toch werd ineens bekend dat James Comey, de directeur van de FBI, een brief heeft gestuurd aan het Huis van Afgevaardigden hierover en dat het onderzoek naar Clinton werd heropend. Ruim drie maanden nadat hij publiekelijk, had verklaard dat Clinton, hoewel extreem slordig, niets strafbaars had gedaan.

Zo’n onthulling vlak voor de verkiezingen is voor het Clinton-kamp uiterst ongewenst. De voorzitter van het campagneteam uitte dan ook gelijk kritiek op de FBI en wees op de mogelijk verregaande consequenties voor de verkiezingsuitslag. In bedekte woorden verwijt de Clinton-campagne de FBI van het onterecht beïnvloeden van de verkiezingen. Campagnevoorzitter John Podesta voerde dan ook gelijk de druk op voor de FBI om te komen met een uitgebreide uitleg over wat de FBI precies aan het doen is en in hoeverre het de eerdere beschuldigingen aan Clinton ongemoeid laat.

Voor het Trumpkamp en de Republikeinen die vreesden dat verkiezingsdag voor hen een veldslag zou worden, is de hernieuwde aandacht als een godsgeschenk. Het vergroot het enthousiasme van de Clinton-haters om te gaan stemmen en het schrikt de twijfelende kiezer voor Clinton af die weer herinnerd wordt waarom ze haar eigenlijk niks vinden. Trump hoopt zo zijn achterstand in te halen en de meer realistische Republikein hoopt dat deze zogenoemde October-surprise hun kandidaten voor Senaat en Huis kan behoeden voor verlies.

October-surprise

Zo’n October-surprise is een gevreesde onthulling die vlak voor de verkiezingen het verloop onverwachts in de war gooit. Zo gooide in 2008 het instorten van de economie roet in het eten voor McCain waarna Obama met overmacht won. In 1964, in het heetst van de Koude Oorlog, deed China zijn eerste atoomproef en kreeg de Sovjet Unie een nieuwe leider. Lyndon B. Johnson maakte goed gebruik van de hernieuwde angst voor een atoomoorlog met het onderstaande beruchte spotje. Als gevolg won hij van Senator Barry Goldwater met een landslide (aardverschuiving).

De vraag is alleen of deze October-surprise niet te laat komt om nog veel te veranderen. Veel Amerikanen hebben al gestemd en het aantal nog twijfelende kiezers is zo vlak voor de verkiezingen klein. Daarnaast lijkt daags na de onthulling vooral de FBI in het beklaagdenbankje te zitten. Problematisch is de vage bewoording van de brief aan het Huis en de onduidelijkheid of er iets aan de hand is of mogelijk toch niets.

Verschillende kranten berichten verschillende zaken, zo schrijft de LA Times dat het niet over mails gaat die van of naar Clinton zijn gestuurd, terwijl de Washington Post beweert van wel, alhoewel die krant benadrukt dat het mailtjes zijn die in het eerdere onderzoek van de FBI reeds bekeken zouden kunnen zijn. Volgens Newsweek gaat het juist over mails van Clinton die door haar adviseur Huma Abedin werden uitgeprint zodat Clinton, bekend als enorme digibeet, deze kon lezen.

Heksenjacht?

Door alle onduidelijkheid zwelt de kritiek aan op de FBI op het nog al ontijdige uitbrengen van het nieuws. Afhankelijk van de verklaring van James Comey, die waarschijnlijk direct na het weekend wel zal volgen, zal deze surprise impact hebben op de Democraten of de Republikeinen. Wanneer de FBI-directeur niet afdoende kan duidelijk maken waarom het nieuws zo kort voor de verkiezingen wereldkundig moest worden gemaakt, zullen de Democraten het nieuws zo draaien als de zoveelste heksenjacht op Clinton door de Republikeinen. Comey is immers ook een Republikein.

De Democraten zullen stellen dat, na achttien maanden onderzoeken rond de aanslag op de ambassade in Benghazi en het FBI-onderzoek naar de e-mails, dit een laatste poging is van de Republikeinen om Clinton aan het kruis te nagelen. Voor Republikeinse kandidaten voor Huis en Senaat kan dit vervelend uitpakken, nu het e-mailschandaal toch weer in het nieuws is, kan de Democratische Partij het gebruiken in de laatste campagnespotjes. Hun boodschap zal zijn dat Republikeinen niet anders deden dan Obama’s voorstellen te blokkeren zonder met een alternatief te komen en verder miljoenen dollars verspilden met eindeloze onderzoeken naar Clinton die keer op keer tot niets leidden.

Gematigde onafhankelijke kiezers mogen Clinton dan onbetrouwbaar vinden, aan het verspillen van overheidsgeld hebben alle Amerikanen een hekel. Hoe meer de Democraten de Republikeinen met deze onthulling van de FBI kunnen afschilderen als schandaalbeluste, wraakzuchtige geldverspillers hoe beter voor hun overwinning. Daarentegen als de FBI toch nog met iets spectaculairs komt over Clinton dan wordt het mogelijk op 8 november alsnog spannend!

Over Ivo van Spronsen 12 Artikelen
Ivo van Spronsen is Amerikanist, journalist, redacteur en raadslid in Leiden. Geïnteresseerd in geschiedenis, politiek en internationale betrekkingen begon hij zijn internationale avontuur in een conservatief dorp in Ohio. Daar leerde hij de Amerikaanse volksaard beter begrijpen. In 2001 en 2002 verbleef hij een zomer in New York en ondervond aan den lijve wat 9/11 met de stad en de mensen had gedaan. In 2012 voerde hij in Illinois en Iowa campagne voor Obama. Hij maakte in 2016 van dichtbij mee hoe de campagne van Clinton in Pennsylvania niet genoeg kiezers naar de stembus kreeg.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*