Flag, door Karsun Designs, via Flickr.
Flag, door Karsun Designs, via Flickr.

Waar Amerika het nu over heeft.

Afgelopen nacht was het presidentiële debat in Amerika. Hillary Clinton en Donald Trump gingen met elkaar in discussie over onder meer economie, internationaal beleid en gemaakte fouten.

Het was inderdaad, zoals verwacht een spektakel, maar het viel nog mee. Wie er gewonnen heeft, is een kwestie van hoe je er naar kijkt. Het duurde een half uur voordat er een daadwerkelijke debatsfeer ontstond en er niet alleen maar stuurloos geblaf klonk, voornamelijk van Trump. Hij moest duidelijk omschakelen om zijn opponent ook af en toe uit te kunnen laten praten. Het bracht Clinton niet van haar stuk, als dat het wel had gedaan, dan was het debat heel anders verlopen. Ze bleef haar strategie aanhouden en wist daadwerkelijk een ondermijnende lijn uit te zetten.

Clinton was goed voorbereid, ze bleef koel reageren, was in staat om zijn opmerkingen op een goede manier lacherig af te doen en Trump bovendien uit te lokken tot ‘domme’ uitspraken. Ze was zelfs zo voorbereid dat Trump het haar kwalijk probeerde te nemen. Ze had een heel mooi antwoord daarop (zie video voor het fragment):

“Donald just criticized me for preparing for this debate and yes I did, and you know what else I prepared for the presidency.”

Ze wist haar ervaringen, hoezeer hij het ook probeerde, als daadwerkelijke prestaties neer te zetten en tegelijkertijd Trump constant zichzelf te laten verdedigen. Natuurlijk had hij zich ook voorbereid, maar daar was weinig van te merken. Zijn voornaamste verdienste waar hij prat op ging was dat hij volgehouden had om Obama’s geboortecertificaat geopenbaard te krijgen.

Trump was niet sterk in zijn reacties over zijn zwakke punten. Zo zei hij over zijn belastingaangifte die hij maar niet wil vrijgeven, dat hij dat wel zou doen als zij haar de gedelete e-mails zou vrijgeven. Terwijl hij als geen ander zou moeten weten dat deze vraag herhaald blijft worden tot hij het document vrijgeeft, hij heeft immers al die tijd achter Obama aangezeten voor het geboortecertificaat.

Clinton wist Trump keer op keer uit te lokken om de deur te openen over de vele fouten die hij heeft gemaakt, bijvoorbeeld door hem te hameren op zijn daadwerkelijke financiële succes en situatie:

“If your business is your main claim for the presidency, we should talk about that… Business bankruptcy 6 times…”

En Trump ging er op in en was daardoor te druk om te grossieren in zijn bekende sneren, alhoewel ze natuurlijk niet geheel ontbraken:

“Typical politician… All talk…”

“It’s words, soundbites…”

Het werd zo weer eens duidelijk hoezeer het Trump aan een spiegel ontbreekt.

En Trump wist zijn standaard oneliners toe te voegen aan de besproken onderwerpen. Zo zei hij over de samenwerking met Moslim gemeenschappen en landen in de strijd tegen terrorisme:

 “We’ve been working with them for years and we have a mess.”

Clinton daartegenover wist van de gelegenheid gebruik te maken om presidentiëler over te komen door regeringsleiders over de hele wereld gerust te willen stellen dat:

“Words matter… I want to reassure our allies… Our word is good.”

En wat deed Trump? Hij probeerde haar verantwoordelijk te maken voor al het internationale nucleaire en anti-terrorisme beleid van de afgelopen tien jaar. Maar ze wist gedurende het hele debat haar mannetje te staan:

“A man that can be provoked by a tweet should not have his fingers anywhere near the nuclear codes.”

“His only secret is that he has no plan.”

Trump kon het niet nalaten om te proberen het gesprek te gooien op haar gezondheid, maar niet alleen wist Clinton het van zich af te schudden door te wijzen op haar ervaring:

En, belangrijker nog, daaropvolgend, net voor het einde van het debat, wist ze een echte harde klap uit te delen en het ongeplande onderwerp van feminisme aan te halen. Ze wist duidelijke voorbeelden te noemen van zijn bekend geworden respectloze behandelingen van vrouwen:

Na het debat, was Donald Trump in de wandelgangen nog uitgebreid beschikbaar voor de camera’s, hij wilde duidelijk die persvragen aangrijpen om zichzelf nog wat meer te verdedigen, om er nog een draai aan te geven. Misschien had hij ook het gevoel dat hij verloren heeft?

Het zal nog even duren voordat de peilingen over dit debat uitgevoerd zijn, maar naar alle waarschijnlijkheid zal Clinton tot de winnaar van dit debat uitgeroepen worden. In ieder geval heeft ze vanavond eindelijk het langverwachte echt antwoord op Trump gegeven.

Sharon Hagenbeek
Over Sharon Hagenbeek 36 Artikelen
Sharon Hagenbeek heeft Literatuurwetenschappen en Filosofie gestudeerd en schrijft over die onderwerpen voor diverse media. Daarnaast is ze momenteel bezig met het haar PhD-onderzoek naar Animality in het werk van Nietzsche en Foucault.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*