Na het vorige debat tussen de Amerikaanse presidentiële kandidaten is, ondanks de duidelijke overwinning van Hillary Clinton, de spanning alleen maar hoger opgelopen. Want Donald Trump heeft gedreigd over de seksuele escapades van Bill Clinton te spreken en tegelijkertijd zijn er juist sinds de vorige keer pijnlijke onthullingen gedaan over zijn behandeling van vrouwen.
Na het eerste, voor Trump niet goed verlopen, debat ligt de druk om te presteren bij Trump. Om te voorkomen dat zijn steun in de peilingen verder wegzakken zal hij rustig, voorbereid en presidentieel over moeten komen op het TV-kijkend publiek. Oh, who am I kidding! Tenzij Clinton doodgaat op het podium of vertelt dat zij een Russische spion is, heeft ze het debat van vanavond gewonnen.
Toen Clinton tijdens haar historische campagne vrouwenrechten en breaking the glass ceiling tot thema maakte, kon zij moeilijk bevroeden dat Trump haar thema zo nadrukkelijk zou overnemen, in negatieve zin dan.
De onthullingen van de afgelopen week, waar Trump op een geluidsopname trots vertelt over zijn seksuele escapade waarbij hij vrouwen ongevraagd en ongewenst seksueel benadert, beëindigen effectief zijn campagne. Hij zal niet terugtreden, daar is Trump de man niet naar, maar het Republikeinse leiderschap en de bijbehorende organisatie vlucht weg als geschrokken wild tijdens een bosbrand.
De vraag is of Trump vanavond iets van de ontstane schade kan beperken, en in zoverre dat mogelijk is, of dat zijn optreden niet de laatste twijfelende vrouwelijke kiezers van hem vervreemdt. Eerder schreef ik over zijn wittemannenprobleem. Toen ging ik er nog vanuit dat getrouwde blanke vrouwen voor een groot deel hun echtgenoten zouden volgen en op Trump zou stemmen. Nu lijkt ook dat in meerderheid niet meer te gebeuren. De laatste Democraat die dat voor elkaar kreeg was Bill Clinton.
Een slecht optreden is niet goed voor Trump, maar mogelijk ook rampzalig voor de Republikeinse Partij. Wanneer de Republikeinse achterban zich ontevreden of in walging afkeert van hun presidentskandidaat is dat gevaarlijk voor alle Republikeinse kandidaten down ballot.
Veel kiezers stemmen op de Republikeinse presidentskandidaat en verder alle Republikeinen op het stembiljet. Wanneer dit soort kiezers die minder geïnteresseerd zijn in de andere races (o.a. Senaat, gouverneur), niet komen opdagen dan brengen ze ook kandidaten in gevaar waarvan de zetel veilig wordt geacht. In overwegend Republikeinse districten maakt een Democraat bij een dramatisch verlaagde Republikeinse opkomst dus ineens toch kans.
Het feit dat de Republikeinen de ondersteuning van Trumps campagne hebben stilgezet, doet vermoeden dat het partijbestuur geen vertrouwen meer heeft in zijn mogelijke overwinning op 8 november. Ze geven het geld liever uit aan spannende races voor afgevaardigden of senatoren. De vraag is natuurlijk of het helpt.
Alles hangt zoals gezegd van de opkomst af. Gaan Republikeinen die walgen van Trump op de Libertarian Gary Johnson stemmen en verder dan op Republikeinse kandidaten of blijven ze thuis? Vooral de wijze waarop Trump vanavond in staat is zijn spijt te betuigen en overtuigend berouw heeft, zal voor de Evangelisch Christelijke achterban van belang zijn. Deze groep is de afgelopen verkiezingen ongeveer een derde van de Republikeinse stemmer geweest. Hun afwezigheid op 8 november zal zwaar drukken op de uitkomst.
Kan Trump zijn New Yorkse bruuskheid opzij zetten en het debat wegsturen van zijn seksisme dan valt het bloeden misschien nog wel te stoppen, anders is het echt afgelopen met zijn kandidatuur en is het alleen nog wachten op verkiezingsdag en zien hoeveel andere Republikeinen met Trump in het kielzog worden meegezogen en hun zetel verliezen.
Geef als eerste een reactie